Psoriazis

simptome de psoriazis

Psoriazisul este o boală inflamatorie cronică de natură multifactorială care afectează pielea și unghiile și este adesea însoțită de patologia sistemului musculo-scheletic.

Dacă sunteți îngrijorat de pete roșii, uscate de diferite forme și dimensiuni de pe piele, care sunt solzoase și mâncărime, faceți o programare la un dermatolog.

Medicii noștri tratează psoriazisul printr-o abordare integrată - folosind atât metode de tratament medicinal (unguente, geluri, aerosoli, tablete și injecții cu medicamente) cât și tratamentul bine dovedit cu lumină excimer folosind un dispozitiv laser italian.

Cauzele psoriazisului

Medicii numesc mai multe motive pentru dezvoltarea psoriazisului:

  • Predispoziție genetică - oamenii de știință au descris o serie de gene, a căror prezență predispune la debutul bolii;
  • Defecțiuni ale sistemului endocrin, imunitar și nervos;
  • Efectele negative ale anumitor factori de mediu.

Există, de asemenea, factori provocatori, care includ:

  • Boli infecțioase cronice (cel mai adesea cauzate de streptococ);
  • Abuz de alcool, alcoolism cronic;
  • Condiții meteorologice (climă uscată sau rece);
  • Traumatizarea pielii (zgârieturi, mușcături de insecte, arsuri solare);
  • Stres emoțional frecvent;
  • Luarea anumitor medicamente (de exemplu, săruri de litiu, blocante adrenergice, contraceptive orale, antimalarice);
  • Retragerea bruscă a medicamentelor hormonale sistemice.

Nu trebuie să ai încredere în miturile că pielea uscată și igiena excesivă pot provoca psoriazis - acest lucru nu este absolut adevărat!

Etapele psoriazisului

În prezent, medicii disting 3 etape ale bolii:

  • Progresiv - se caracterizează prin creșterea numărului de elemente erupții cutanate, fuziunea papulelor și apariția de noi elemente în zonele lezate. Plăcile sunt roz strălucitor și acoperite cu solzi. Rata de diviziune celulară în leziunile noi crește de 10 ori;
  • Staționar – nu se observă elemente proaspete, plăcile sunt de culoare roșie-stagnantă, practic nu există peeling, mâncărimea aproape nu este deranjantă;
  • Regresiv - slăbirea intensității culorii erupției cutanate, elementele erupției cutanate sunt palide, nu apar altele noi, nu există peeling, nu se notează semne subiective. În jurul plăcilor se formează margini pseudoatrofice albe, iar pielea sănătoasă apare în centrul plăcilor mari. Pete incolore rămân pe locul erupției cutanate.

În unele cazuri, pacienții au elemente pe piele în diferite stadii de dezvoltare în același timp.

Simptomele bolii

Medicul dermatovenerolog acordă în primul rând atenție prezenței triadei psoriazice. Acestea sunt sângerări punctuale, simptome ale peliculei terminale și pete de stearina.

O „pată de stearina" apare atunci când zgâriați plăcile - puteți observa o exfoliere crescută, iar suprafața papulelor devine similară cu o picătură de stearina zdrobită.

Așa-numita peliculă terminală poate fi văzută dacă solzii sunt complet îndepărtați - la suprafață va apărea o peliculă umedă, subțire, strălucitoare.

Sângerare acută (simptomul Auspitz) - expusă pe piele atunci când solzii este îndepărtat.

Dermatologii evidențiază, de asemenea, fenomenul Koebner - apariția erupțiilor cutanate psoriazice la locul traumatismului cutanat (zgârieturi, răni).

Simptomele psoriazisului depind de tipul acestuia, dar există puncte comune:

  • Erupții cutanate - sunt întotdeauna prezente într-o formă sau alta;
  • Senzație de etanșeitate a pielii la locul elementelor psoriazice;
  • Mâncărime de intensitate diferită.

Plăcile în psoriazis apar într-o varietate de locuri, dar există și zone cu localizare tipică:

  • Scalpul (cu acest aranjament de placi vorbim de psoriazis seboreic);
  • Genunchi și coate;
  • Pliuri ale pielii și suprafețe flexoare - articulațiile cotului, genunchiului, inghinală, zona axilelor, sub sân (această localizare ne permite să vorbim despre psoriazis invers);
  • Lombar, sacru;
  • Palme și picioare – respectiv, cu psoriazis palmoplantar;
  • Psoriazisul unghiei – pipături pe plăcile unghiei, hemoragii subungueale, separarea unghiei de patul unghial (onicoliza).

Pe lângă manifestările cutanate, psoriazisul provoacă și alte simptome. De exemplu, în forma artropatică va fi durerea articulațiilor, umflarea acestora (cel mai adesea aceste manifestări sunt localizate pe picioare, mâini, glezne și genunchi).

Tipuri de psoriazis

Dermatologii disting mai multe tipuri de boli:

Vulgar(placa, obisnuita) este cea mai frecventa si reprezinta 90% din toate cazurile de psoriazis. Cu acest tip de boală, elementele inflamatorii plate (papulele) de culoare roșu-roz ies deasupra suprafeței pielii și au limite clare.

Ele tind să se îmbine și se formează plăci de diferite dimensiuni, acoperite cu solzi argintii. În aparență, seamănă cu o ghirlandă sau cu o hartă geografică.

Elementele psoriazice se găsesc în principal pe scalp, pe suprafața extensoare a coatelor și genunchilor, pe pielea spatelui inferior și a sacrului, dar pot fi întâlnite și în alte locuri.

Psoriazisul de cot este tratat ca un caz special (pe cot există o placă permanentă, iar atunci când este rănit, începe să se agraveze).

Exudativ– apare mai des la pacienții cu boli endocrine (obezitate, diabet etc. ). În leziuni există exudație, precum și cruste gri-gălbui.

în formă de lacrimă– după cum sugerează și numele, pe piele se observă numeroase papule sub formă de picături roșii strălucitoare, decojirea și infiltrarea sunt minore. Apare în principal la copii și adolescenți după boli infecțioase streptococice. În unele cazuri, psoriazisul guttat degenerează în psoriazis obișnuit.

seboreicdiferă prin localizare - elementele se găsesc în pliurile din spatele urechii și nazolabiale, pe piept, în regiunea interscapulară, pe scalp. Culoarea solzilor este gălbuie, uneori se răspândesc pe pielea frunții și se formează o „coroană psoriazică".

Pustulos– se manifestă ca erupții limitate (pe palme și tălpi) sau extinse, reprezentate de pustule superficiale.

Dintre tipurile pustuloase se distinge și psoriazisul palmoplantar al lui Barber, în care pustulele acoperă tălpile și palmele. Se caracterizează prin mâncărime severă, fuziunea pustulelor cu formarea de cruste. Boala afectează adesea și unghiile.

Pustulele se găsesc și în psoriazisul Tsumbusch generalizat. Acest tip de boală se caracterizează prin eritem strălucitor (roșeață) și apariția unor pustule superficiale. Există arsuri și dureri în zonele erupției cutanate. Leziunile cresc rapid, se îmbină și acoperă zone mai mari ale pielii. În cazul psoriazisului Tsumbusha, apare detașarea epidermei (stratul superior al pielii) și se formează așa-numitele „lacuri purulente". Pacienții suferă de stare generală de rău, sunt chinuiți de febră, arsuri și furnicături în zonele afectate.

Eritrodermia psoriazica

Medicii se concentrează în mod special pe acest tip de psoriazis, eritrodermia psoriazică. În acest caz, procesul inflamator patologic implică toată sau aproape toată pielea. Devine aspră, strânsă, acoperită cu elemente fulgioase, iar pielea devine roșie.

Mulți dintre pacienții noștri se plâng de febră care crește la niveluri subfebrile și că se simt rău. Există o creștere a ganglionilor limfatici periferici. Eritrodermia se poate dezvolta din cauza tratamentului necorespunzător al psoriazisului (scăldat, bronzare prea intensă, concentrație mare de unguente medicinale etc. ). În alte cazuri, procesul se dezvoltă la persoanele sănătoase dacă psoriazisul abia a început și progresează rapid.

Dacă eritrodermia psoriazică există de mult timp, pacienții pot prezenta leziuni ale unghiilor și căderea părului.

Artrita psoriazica

Această patologie se mai numește și psoriazis artropatic. Leziunile articulare se pot dezvolta în paralel cu erupția cutanată, iar în unele cazuri aceasta începe chiar mai devreme și este un precursor al psoriazisului.

În principal sunt afectate articulațiile mici ale picioarelor și mâinilor, dar uneori articulațiile încheieturii mâinii și gleznelor sunt implicate și în procesul inflamator. Pacienții sunt îngrijorați de durerile articulare, umflarea, deformarea și mobilitatea limitată.

Diagnosticare

Sarcina principală a diagnosticului este de a determina procentul de leziuni ale pielii pe tot corpul. Acest lucru este necesar pentru a evalua eficacitatea tratamentului la un anumit pacient.

Există o opinie că pentru a pune un diagnostic trebuie să fiți supus unui număr mare de teste. Dar, în majoritatea cazurilor, acesta nu este cazul și este suficientă o examinare amănunțită a erupției cutanate de către un dermatovenerolog. Psoriazisul are manifestări caracteristice, astfel încât diagnosticul vizual nu este dificil.

În cazuri tipice, aceasta este o triadă psoriazică: sângerare acută, simptome de peliculă terminală și pete de stearina. Foarte des, pacienții sunt deranjați de mâncărime de diferite grade de intensitate. Prezența psoriazisului la rude este, de asemenea, importantă.

Cu toate acestea, există simptome ale pielii care ar trebui diferențiate la diagnosticarea bolii. De exemplu, cu sifilisul papular se observă o imagine similară. În acest caz, medicul va efectua un diagnostic diferențial, inclusiv studii serologice.

Psoriazisul scalpului este uneori confundat cu dermatita seboreică. La psoriazis, medicul stabilește că există o papulă pe piele - adică o compactare care se ridică deasupra nivelului pielii și este acoperită cu solzi.

În forma artropatică a psoriazisului (când nu există erupții cutanate), medicul dermatolog va trebui să se asigure că este vorba de psoriazis și nu de poliartrită reumatoidă.

Adesea psoriazisul apare împreună cu alte boli, apoi medicii vorbesc despre bolile comorbide. De exemplu, psoriazisul poate fi combinat cu boli coronariene, diabet, depresie sau patologii gastrointestinale.

Dacă un dermatolog diagnostichează psoriazisul, cu siguranță va trimite pacientul pentru consultație cu un gastroenterolog, cardiolog, reumatolog și endocrinolog. Și acești specialiști vor prescrie o examinare amplă (pentru fiecare boală există o listă standard de teste, în special teste de sânge).

Baza de diagnostic a clinicii moderne este reprezentata de cele mai moderne aparate si aparate. Acest lucru vă va permite să treceți la o examinare cuprinzătoare pentru diferite boli.

Studiile de laborator sunt efectuate folosind analizoare biochimice și hematologice moderne. Medicii de diagnosticare cu ultrasunete examinează pacienții folosind aparate cu ultrasunete avansate.

În secția de radiologie, dotată cu tehnologie medicală de ultimă oră, puteți face radiografii și mamografii. La clinică puteți face și o scanare RMN sau CT a oricărui organ.

Medicii departamentului de diagnosticare funcțională au posibilitatea de a efectua toate studiile necesare: ECG, EEG, ecoencefalografie, monitorizare zilnică ECG, monitorizare zilnică a tensiunii arteriale, determină funcția respirației externe și alți indicatori vitali.

Cea mai largă gamă de teste de diagnostic prezentate în clinica noastră permite medicilor să identifice boli în aproape orice stadiu de dezvoltare.

Tratament

Scopul principal al tratamentului este de a controla boala și de a o pune în remisie (slăbirea sau dispariția simptomelor). În tratamentul psoriazisului, medicii folosesc mai multe direcții simultan: medicamente (unguente și alte forme de dozare pentru uz extern, precum și tablete pentru terapie sistemică) și fototerapie folosind lumină excimer.

Remediile externe includ creme, unguente, geluri, emulsii și spray-uri care conțin medicamente hormonale. Glucocorticosteroizii suprimă sistemul imunitar și ameliorează inflamația. Ele sunt prezentate în numeroase forme de dozare în fiecare caz specific, medicul va selecta un regim de tratament individual pentru dvs.

Pentru a reduce mâncărimea și pielea uscată, se folosesc creme hidratante și emoliente.

Pentru ameliorarea manifestărilor psoriazisului la nivelul scalpului, se prescrie utilizarea de șampoane speciale.

Calcipotriolul (un analog al vitaminei D) este, de asemenea, prescris pentru tratament local.

În terapia sistemică, medicii prescriu medicamente imunosupresoare. Aceste medicamente sunt adesea administrate în doze mici (o dată pe săptămână) pentru a trata tipurile comune de psoriazis greu de tratat. Regimuri similare sunt utilizate la pacienții cu poliartrită reumatoidă. Administrarea este orală, intravenoasă, intramusculară sau subcutanată.

Medicii prescriu și retinoizi (medicamente cu proprietăți biologice asemănătoare vitaminei A).

Glucocorticosteroizii sistemici sunt utilizați foarte rar și numai în cazuri deosebit de dificile.

Pe măsură ce procesul încetează, frecvența utilizării agenților externi și a medicamentelor orale se modifică spre o scădere.

Rețineți că unele medicamente au un efect negativ asupra dezvoltării fetale (de exemplu, imunosupresoare selective), deci sunt contraindicate femeilor însărcinate.

Niciun tratament alternativ nu duce la rezultate pozitive. Nu ar trebui să experimentați și să vă încredeți sănătatea vindecătorilor și metodelor tradiționale cu eficacitate nedovedită.

Medicii noștri vă îndeamnă să nu vă automedicați și să nu vă opriți (vă prescrieți) diverse medicamente, deoarece acest lucru nu poate decât să agraveze situația și să provoace o creștere a erupțiilor cutanate!

Tratamentul psoriazisului folosind un dispozitiv laser 

Centrul de Dermatovenerologie vă oferă o metodă eficientă de tratare a bolii folosind un sistem laser cu excimer. Acesta este principalul tratament fizioterapeutic pentru psoriazis și alte boli ale pielii cu eficacitate dovedită.

O lampă excimer funcționează pe compuși xenon-clor și emite lumină în domeniul UV. Doar razele de o anumită lungime pătrund în piele și reduc inflamația din piele. Grosimea plăcilor scade.

Razele afectează doar celulele „bolnave", fără a afecta pielea sănătoasă. Această terapie reduce populația de limfocite T în zonele pielii acoperite cu plăci. În acest fel, se obține o remisiune stabilă și, în multe cazuri, tratamentul cu lumină excimer face posibilă abandonarea medicamentelor hormonale.

Această metodă vă permite să uitați de chinul pe care exacerbarea sezonieră îl aduce bolnavilor de psoriazis.

Medicul dermatovenerolog identifică mai întâi indicațiile și contraindicațiile pentru tratamentul de fototerapie cu lumină excimer monocromatic.

Indicațiile includ:

  • Psoriazis;
  • vitiligo;
  • dermatita atopică;
  • Chelie neregulată (alopecie);
  • Schimbarea culorii cicatricilor;
  • Eczemă.

Există foarte puține contraindicații pentru procedură, acestea includ:

  • sarcina;
  • Boli oncologice;
  • Stare generală gravă.

De ce ar trebui să acordați atenție tratamentului sistemului 

Dermatovenerologii notează o serie de avantaje incontestabile ale tratamentului cu lumină excimer:

  • Efectul este local, doar asupra plăcilor psoriazice, razele nu afectează întregul organism;
  • În cazurile ușoare, este suficient să prescrii doar fototerapie și fotosensibilizatori pentru a obține o remisiune stabilă;
  • prescris pacienților de orice vârstă (începând de la 3 ani);
  • Tratamentul cu sistem laser nu necesita spitalizare, se incadreaza usor in orice program de lucru;
  • Eficient pentru o varietate de forme de psoriazis;
  • Restricții minime.

Cum se desfășoară procedura de tratament?

La prima întâlnire, medicul vă va efectua un test, în timpul căruia vă va determina fototipul pielii și va determina doza minimă de radiații ultraviolete.

A doua zi vii la o programare, unde medicul stabileste cel mai potrivit rezultat al testului. Adică, medicul va selecta individual puterea de radiație, care este potrivită special pentru pielea dumneavoastră.

Nu există restricții în timpul tratamentului, vi se va sfătui doar să limitați alimentele picante și grase și să beți multe lichide.

Efectul fototerapiei apare după doar câteva proceduri, iar pentru o remisiune stabilă veți avea nevoie de aproximativ 5-10 proceduri (în unele cazuri 15).

Durata unei proceduri este de la 10-20 de minute, depinde de zona de tratament și de numărul de zone afectate.

Asistență psihologică

Vă încurajăm întotdeauna să vă amintiți că psoriazisul nu este contagios! Și totuși, pacienții sunt adesea îngrijorați nu atât de disconfortul cauzat de prezența erupțiilor cutanate, cât de reacția celorlalți. Acest lucru este mai ales dureros pentru femei și copii.

Copiii se pot comporta crud față de un copil bolnav. Prin urmare, este foarte important să prescrii tratamentul în timp util, inclusiv consultarea cu un psiholog sau chiar cu un psihoterapeut.

Beneficiile tratării psoriazisului într-o clinică

Pacienții aleg să trateze psoriazisul din mai multe motive:

  • Dermatologi și cosmetologi cu experiență, calificați;
  • Eliminarea atat a problemelor dermatologice cat si a celor cosmetice in acelasi timp;
  • Metode de tratament inovatoare, în special folosind un sistem laser;
  • Cele mai moderne metode de diagnostic;
  • Oportunitatea de a consulta medici de diferite specialități.

Dacă sunteți îngrijorat de plăci, mâncărime și descuamări ale pielii, contactați clinica. Puteți obține întotdeauna îngrijire medicală calificată.

Prevenirea psoriazisului

Sarcina principală a dermatovenerologilor este de a preveni exacerbarea psoriazisului. În acest scop, ei prescriu măsuri preventive:

  • Prevenirea stresului;
  • Prevenirea racelii;
  • Controlul focarelor de infecție cronică;
  • Refuzul de la îmbrăcăminte aspră, strâmtă, care rănește pielea.

Datorită măsurilor preventive și tratamentului în timp util al psoriazisului, medicii sunt capabili să reducă rapid severitatea bolii și să obțină dispariția multor simptome ale bolii.

Ce se întâmplă dacă boala nu este tratată?

Dacă este lăsată netratată, erupția se va răspândi și va umple din ce în ce mai mult pielea. Este posibilă o tranziție la tipul eritrodermic, care este mult mai dificil de tratat.